Marius Mihalcea, 48 de ani – Vaslui „Am dureri la nivelul organelor interne, stari de voma si ameteli de cel putin un an de zile. Doresc sa stiu ce au voie si ce nu au voie sa manance bolnavii cu afectiuni ale ficatului, pancreasului si vezicii biliare?” Alimentatia pacientilor cu tulburari la nivel hepato-biliar si pancreatic trebuie sa fie una de crutare, tinand cont de faptul ca digestia se realizeaza cu dificultate. In paralel cu regimul igieno-dietetic este bine ca pacientii sa utilizeze plante (sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate) cu actiune antispastica, coleretic-colagoga si de protectie hepatica. In general, acesti bolnavi trebuie sa consume cantitati moderate de mancare, repartizate in patru – cinci mese pe zi, cu respectarea orarului de masa si mestecarea corecta si in liniste a alimentelor pregatite dietetic. Este bine sa evitati consumul de alimente grase, prajite, afumate, conservate, sa reduceti consumul de dulciuri rafinate si bauturi carbogazoase din comert. De asemenea, este indicat sa consumati 1,5 – 2 litri de lichid pe zi, fie sub forma de apa plata, ceaiuri sau supe. Eliminati consumul de alcool, cafea, maioneza, smantana, frisca, sosuri picante si rantasuri. Pentru prepararea salatelor folositi uleiul de masline presat la rece. Printre alimentele permise se afla carnea slaba de pui, curcan, peste alb, lapte dulce, batut, iaurt proaspat, branza de vaci proaspata, cas, urda, doua-trei oua proaspete pe saptamana (numai fierte moi sau ochiuri in apa), fructe si legume consumate ca atare ori sub forma de salate, piureuri sau sucuri proaspete.